Πονκιανπόν Μετιμενιά

Δύο κουβέντες για το έργο και τη σημασία του.

Η παρέα των παιδιών, ανακαλύπτει ότι ο γιατρός που έκανε την διάγνωση για τον μπαμπά της Ματίλντας, είναι ψευτογιατρός. Οι γονείς όμως της ηρωίδας μας, δεν την πιστεύουν και κλείνουν τα αυτιά τους στις αποκαλύψεις της. Έτσι η Ματίλντα και οι φίλοι της αποφασίζουν να ξεσκεπάσουν μόνοι τους τον επικίνδυνο ψευτογιατρό, ο οποίος αιχμαλωτίζει την ολάκερη την παρέα των παιδιών και την κλείνει σε ένα ανήλιαγο υπόγειο.

Η αστυνομία αποδεικνύεται ανεπαρκής για να δώσει λύση και ευτυχώς τα παιδιά, με ένα έξυπνο τρόπο κατορθώνουν να ελευθερωθούν και να ξεσκεπάσουν τον ψευτογιατρό, δίνοντας μάθημα στους κηδεμόνες που θα δουν το έργο μας, να έχουν τα αυτιά τους ανοικτά στα λόγια των παιδιών και στα παιδιά που θα δουν το έργο, ότι όταν κάποιος προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, μπορεί να δώσει λύση ακόμα κι εκεί που οι μεγάλοι σηκώνουν τα χέρια.

Απόσπασμα από το έργο

Σκηνικό 1. Η τραπεζαρία Αγησίλαου – Κλαίρης. Ο Αγησίλαος τριγυρνάει σα λιοντάρι στο κλουβί. Η Κλαίρη κάθεται δίπλα σε ένα τηλέφωνο. H τηλεόραση είναι ανοικτή και η αναμεταδότρια λέει:

– Ο κύριος Μαρινάκης αγόρασε τον Πύργο του Άϊφελ για να διακοσμήσει το στάδιο Καραϊσκάκη και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το Κολοσσαίο Ρώμης, όπου σκέπτεται να αναβιώσει το έθιμο του να ρίχνονται στα λιοντάρια όσοι χάνουν πέναλτι.

– Από τη Βουλή πληροφορούμαστε ότι ενώ ο υπουργός Γεωργίας είναι βιομήχανος, ο υπουργός Βιομηχανίας είναι γεωργός. Επίσης ο υπουργός Οικονομικών είναι παιδαγωγός ενώ ο υπουργός Παιδείας είναι οικονομολόγος. Για τους άλλους υπουργούς δεν υφίσταται θέμα συμβατότητας επαγγέλματος και πολιτικής ευθύνης, διότι δεν έχουν εργαστεί ποτέ…

– Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στη πόλη μας η εξαφάνιση δέκα μικρών παιδιών. Η αστυνομία πάντως καθησυχάζει τους γονείς και ζητά να δείξουν τη δέουσα ψυχραιμία προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των αρχών. Και τώρα διαφημίσεις για αυτούς που δεν ξέρουν τι να κάνουν τα λεφτά τους…

– Από το Αλλαντάλλων Τσάνελ και τη Μαίρη Χασομέρη, Μπάαααιιιιιιιι

Λίγα τραγούδια από το έργο

Άκου παιδί μου

Η κυρία Λιβανού

Ραπ

Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης 2010. Τα τραγούδια του έργου.

  • Date
  • Categories
    No Category